27 مورد از مقررات مهم قراردادهای اجاره
1.تعیین مدت اجاره:
یکی از مهمترین شرایط قرارداد اجاره، مدت آن است. مدت اجاره باید به صورت صریح در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر مدت اجاره، قرارداد اجاره باطل است.
مدت اجاره میتواند به صورت سال، ماه، هفته یا حتی روز تعیین شود. همچنین، مدت اجاره میتواند نامحدود باشد.
در صورتی که مدت اجاره نامحدود باشد، هر یک از طرفین قرارداد میتواند با اعلام کتبی به طرف دیگر، قرارداد را فسخ کند.
در صورتی که مدت اجاره مشخص باشد، قرارداد اجاره پس از انقضای مدت به پایان میرسد.
در صورتی که موجر یا مستاجر بخواهد قرارداد اجاره را تمدید کند، باید قبل از انقضای مدت قرارداد، به طرف دیگر اعلام کند.
در صورت عدم تمدید قرارداد اجاره، مستاجر باید عین مستاجره را به موجر تسلیم کند.
در صورتی که مستاجر پس از انقضای مدت قرارداد، عین مستاجره را به موجر تسلیم نکند، موجر میتواند برای تخلیه عین مستاجره، به دادگاه مراجعه کند.
برای تعیین مدت اجاره، باید به برخی از عوامل زیر توجه کرد:
- نوع ملک: مدت اجاره برای ملکهای تجاری معمولاً کوتاهتر از مدت اجاره برای ملکهای مسکونی است.
- هدف از اجاره: در صورتی که هدف از اجاره، استفاده از ملک برای کسبوکار باشد، مدت اجاره معمولاً کوتاهتر از مدت اجاره برای استفاده از ملک برای سکونت است.
- شرایط اقتصادی: در شرایط اقتصادی نامساعد، معمولاً مدت اجاره کوتاهتر میشود.
2.قیمت و شرایط پرداخت اجاره:
قیمت و شرایط پرداخت اجاره، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در قرارداد اجاره باید مورد توافق طرفین قرار گیرد. قیمت اجاره، مبلغی است که مستاجر در مقابل استفاده از عین مستاجره به موجر پرداخت میکند. شرایط پرداخت اجاره، نحوه پرداخت مبلغ اجاره را مشخص میکند.
قیمت اجاره معمولاً بر اساس عوامل زیر تعیین میشود:
- نوع ملک: قیمت اجاره برای ملکهای تجاری معمولاً بالاتر از قیمت اجاره برای ملکهای مسکونی است.
- منطقه: قیمت اجاره در مناطق پرتردد و گرانقیمت، معمولاً بالاتر از قیمت اجاره در مناطق کمتردد و ارزانقیمت است.
- امکانات ملک: قیمت اجاره برای ملکهایی که دارای امکانات بیشتری هستند، معمولاً بالاتر از قیمت اجاره برای ملکهایی که امکانات کمتری دارند.
شرایط پرداخت اجاره، میتواند به صورت نقدی، چک، سفته یا حتی تهاتر باشد. همچنین، میتوان مبلغ اجاره را به صورت ماهانه، سهماهه، ششماهه یا حتی سالانه پرداخت کرد.
در قرارداد اجاره، باید به صراحت مشخص شود که قیمت اجاره چقدر است و شرایط پرداخت آن چگونه است. در صورت عدم ذکر قیمت اجاره یا شرایط پرداخت آن، قیمت اجاره عادلانه به عهده مستاجر است.
در ادامه، به برخی از نکات مهم در تعیین قیمت و شرایط پرداخت اجاره اشاره میکنیم:
- قیمت اجاره باید عادلانه باشد. قیمت اجاره نباید بیش از حد بالا یا پایین باشد.
- شرایط پرداخت اجاره باید برای هر دو طرف قابل قبول باشد.
- شرایط پرداخت اجاره باید به صورت کتبی در قرارداد ذکر شود.
3.نوع و میزان وثیقه:
وثیقه، مالی است که به عنوان تضمین انجام تعهدات، به طرف مقابل قرارداد ارائه میشود. در قرارداد اجاره، وثیقه معمولاً برای تضمین پرداخت اجاره و انجام تعمیرات در عین مستاجره ارائه میشود.
نوع وثیقه، میتواند به صورت نقدی، چک، سفته، ملک یا حتی مال غیرمنقول باشد. میزان وثیقه، معمولاً معادل یک تا دو برابر مبلغ اجاره تعیین میشود.
در قرارداد اجاره، باید به صراحت مشخص شود که نوع وثیقه چیست و میزان آن چقدر است. در صورت عدم ذکر نوع وثیقه یا میزان آن، نوع و میزان وثیقه به عهده موجر است.
برای تعیین نوع و میزان وثیقه، باید به برخی از عوامل زیر توجه کرد:
- نوع ملک: وثیقه برای ملکهای تجاری معمولاً بیشتر از وثیقه برای ملکهای مسکونی است.
- مدت اجاره: وثیقه برای اجارههای بلندمدت معمولاً بیشتر از وثیقه برای اجارههای کوتاهمدت است.
- سابقه مستاجر: در صورتی که مستاجر سابقه خوبی داشته باشد، ممکن است نیازی به ارائه وثیقه نباشد.
- نوع وثیقه باید قابل نقدشوندگی باشد. در صورتی که وثیقه قابل نقدشوندگی نباشد، موجر در صورت عدم انجام تعهدات توسط مستاجر، ممکن است نتواند از وثیقه استفاده کند.
- میزان وثیقه باید کافی باشد. میزان وثیقه باید به اندازهای باشد که در صورت عدم انجام تعهدات توسط مستاجر، بتواند جبران خسارت موجر را بکند.
در برخی موارد، ممکن است موجر درخواست کند که مستاجر، علاوه بر وثیقه، ضامن نیز معرفی کند. ضامن، شخصی است که در صورت عدم انجام تعهدات توسط مستاجر، مسئولیت پرداخت خسارت به موجر را بر عهده دارد.
4.نام همسایگان و ساکنان همراه:
مقررات مهم قراردادهای اجاره شامل نام همسایگان و ساکنان همراه به طور کلی به موارد زیر اشاره دارد:
- تعیین حقوق و وظایف همسایگان: در قرارداد اجاره، معمولاً نام همسایگان و ساکنان همراه در ساختمان مورد اجاره مشخص میشود. این مقررات مهم است به منظور تعیین حقوق و وظایف از نظر صدا و سکوت، استفاده از وسایل مشترک، مراقبت از اموال مشترک و اداره مشکلات همسایگی.
- محدودیتهای استفاده از اموال مشترک: در قرارداد اجاره ممکن است محدودیتها و قوانینی درباره استفاده از امتیازات و اموال مشترک مانند پارکینگ، حیاط، استخر یا سالنهای ورزشی، معین شود. این مقرره میتواند همسایگان را ملزم به رعایت ضوابط استفاده از این امکانات کند و در صورت نقض اقدامات قانونی را قرار دهد.
- مسئولیت ایجاد صدمه برای همسایگان: در صورتی که یک مستاجر یا همسایه دیگر باعث ایجاد صدمه برای همسایگان یا اموال آنان شود، قرارداد اجاره میتواند مسئولیت مالی متولی را تعیین کند. برای مثال، اگر مستاجری باعث تلف شدن سقف یا دیوار مشترک شود، مسئولیت تعمیر و بازسازی آن به عهده او قرار میگیرد.
- محدودیتهای مربوط به تغییرات در واحد: قرارداد اجاره همچنین میتواند محدودیتها و دستوراتی را برای تغییرات در واحد مورد اجاره تعیین کند. این شامل تغییرات داخلی مانند نصب کابینت جدید، نصب کفپوش یا تغییر دکوراسیون است. همچنین ممکن است قرارداد اجاره به مستاجر پذیرفتن مسئولیت تعمیرات ناشی از تغییرات ایجاد شده توسط وی واگذاری حالت اولیه واحد هنگام تخلیه را اجباری کند.
- روابط متقابل با همسایگان: مقررات قرارداد اجاره ممکن است شامل نکاتی درباره روابط و ارتباطات متقابل با همسایگان فراهم آورد. این میتواند شامل مواقع اورژانسی مانند آتشسوزی یا نقض امنیت و همچنین رعایت حقوق حریم خصوصی همسایگان باشد.
مقررات مهم قراردادهای اجاره نام همسایگان و ساکنان همراه میتواند بسته به شرایط و نیازهای هر قرارداد متفاوت باشد.
5.معیارهای استفاده مالک از مستاجر:
معیارهای استفاده مالک از مستاجر، مواردی هستند که مالک در هنگام انتخاب مستاجر، به آنها توجه میکند. این معیارها، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سابقه و اعتبار مستاجر: مالک معمولاً به سابقه و اعتبار مستاجر توجه میکند. در صورتی که مستاجر سابقه خوبی داشته باشد، احتمال اینکه تعهدات خود را در قرارداد اجاره انجام دهد، بیشتر است.
- توان مالی مستاجر: مالک معمولاً به توان مالی مستاجر توجه میکند. در صورتی که مستاجر توان مالی کافی برای پرداخت اجاره داشته باشد، احتمال اینکه اجاره را به موقع پرداخت کند، بیشتر است.
- شرایط زندگی مستاجر: مالک معمولاً به شرایط زندگی مستاجر توجه میکند. در صورتی که مستاجر شرایط مناسبی داشته باشد، احتمال اینکه به ملک آسیبی وارد نکند، بیشتر است.
- شغل و حرفه مستاجر: مالک معمولاً به شغل و حرفه مستاجر توجه میکند. در صورتی که مستاجر شغل و حرفه مناسبی داشته باشد، احتمال اینکه در طول مدت اجاره، شغل خود را از دست ندهد و قادر به پرداخت اجاره باشد، بیشتر است.
- شخصیت و رفتار مستاجر: مالک معمولاً به شخصیت و رفتار مستاجر توجه میکند. در صورتی که مستاجر فردی با شخصیت و رفتار مناسب باشد، احتمال اینکه با همسایگان و سایر افراد محله مشکلی ایجاد نکند، بیشتر است.
البته، این معیارها، تنها معیارهای استفاده مالک از مستاجر نیستند. ممکن است مالک، معیارهای دیگری نیز در نظر بگیرد. در نهایت، انتخاب مستاجر، یک تصمیم شخصی است که مالک باید با توجه به شرایط خود و ملک خود، آن را اتخاذ کند.
- از مستاجر اطلاعات کافی دریافت کنید. قبل از انتخاب مستاجر، از او اطلاعات کافی دریافت کنید. این اطلاعات میتواند شامل سابقه کاری، سابقه اجارهنشینی، میزان درآمد و وضعیت مالی، شرایط زندگی و شخصیت و رفتار باشد.
- به حرفهای مستاجر اعتماد نکنید. همیشه به حرفهای مستاجر اعتماد نکنید. سعی کنید اطلاعات خود را از منابع مختلف، مانند دوستان، آشنایان و همسایگان، کسب کنید.
- با مستاجر ملاقات کنید. حتماً با مستاجر ملاقات کنید تا از نزدیک او را ببینید و با او صحبت کنید. این کار به شما کمک میکند تا شناخت بهتری از او پیدا کنید.
6.حقوق و تکالیف طرفین:
قرارداد اجاره، قراردادی است که به موجب آن، موجر، مالک منافع عین مستاجره به مدت معین به مستاجر منتقل میکند. این قرارداد، یکی از رایجترین قراردادهای مدنی است و در زندگی روزمره افراد بسیار کاربرد دارد.
در تنظیم قرارداد اجاره، رعایت برخی از مقررات مهم ضروری است. در ادامه، به برخی از مهمترین مقررات قراردادهای اجاره اشاره میکنیم:
- مدت اجاره: یکی از مهمترین شرایط قرارداد اجاره، مدت آن است. مدت اجاره باید به صورت صریح در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر مدت اجاره، قرارداد اجاره باطل است.
- اجرتالمثل: اجرتالمثل، پولی است که مستاجر در مقابل استفاده از عین مستاجره به موجر پرداخت میکند. اجرتالمثل باید به صورت صریح در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر اجرتالمثل، اجرتالمثل عادلانه به عهده مستاجر است.
- عین مستاجره: عین مستاجره، مالی است که مورد اجاره قرار میگیرد. عین مستاجره باید به صورت کامل و معین در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر عین مستاجره، قرارداد اجاره باطل است.
- شخص مستاجر: شخص مستاجر باید به صورت کامل و معین در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر شخص مستاجر، قرارداد اجاره باطل است.
- شخص موجر: شخص موجر باید به صورت کامل و معین در قرارداد ذکر شود. در صورت عدم ذکر شخص موجر، قرارداد اجاره باطل است.
حقوق و تکالیف طرفین قرارداد اجاره
حقوق موجر
- حق دریافت اجرتالمثل: موجر، حق دارد که در مقابل استفاده از عین مستاجره، اجرتالمثل دریافت کند.
- حق فسخ قرارداد اجاره: موجر، در موارد زیر، حق فسخ قرارداد اجاره را دارد:
- در صورتی که مستاجر، اجاره را به موقع پرداخت نکند.
- در صورتی که مستاجر، از عین مستاجره به صورت غیرمجاز استفاده کند.
- در صورتی که مستاجر، به عین مستاجره خسارت وارد کند.
- حق تخلیه عین مستاجره: موجر، پس از انقضای مدت قرارداد اجاره، حق دارد که عین مستاجره را تخلیه کند.
تکالیف موجر
- تسلیم عین مستاجره: موجر، متعهد است که عین مستاجره را در اختیار مستاجر قرار دهد و در طول مدت اجاره، از آن نگهداری کند.
- تعمیرات اساسی عین مستاجره: موجر، متعهد است که تعمیرات اساسی عین مستاجره را انجام دهد.
- پرداخت هزینههای مشترک عین مستاجره: موجر، متعهد است که هزینههای مشترک عین مستاجره را پرداخت کند.
حقوق مستاجر
- حق استفاده از عین مستاجره: مستاجر، حق دارد که از عین مستاجره به صورت قانونی استفاده کند.
- حق فسخ قرارداد اجاره: مستاجر، در موارد زیر، حق فسخ قرارداد اجاره را دارد:
- در صورتی که موجر، عین مستاجره را در اختیار او قرار ندهد.
- در صورتی که موجر، به عین مستاجره خسارت وارد کند.
- در صورتی که موجر، مانع استفاده مستاجر از عین مستاجره شود.
تکالیف مستاجر
- پرداخت اجاره: مستاجر، متعهد است که اجاره را در موعد مقرر به موجر پرداخت کند.
- استفاده درست از عین مستاجره: مستاجر، متعهد است که از عین مستاجره به صورت درست استفاده کند و به آن خسارت وارد نکند.
- انجام تعمیرات جزئی عین مستاجره: مستاجر، متعهد است که تعمیرات جزئی عین مستاجره را انجام دهد.
در کنار این مقررات، برخی دیگر از نکات مهم نیز در تنظیم قرارداد اجاره باید رعایت شود. به عنوان مثال، در قرارداد اجاره باید مشخص شود که آیا مستاجر حق انتقال عین مستاجره به دیگری را دارد یا خیر. همچنین، باید مشخص شود که آیا مستاجر حق انجام تعمیرات در عین مستاجره را دارد یا خیر.
7.شرایط لازم برای برداشتن وابستگان:
شرایط لازم برای برداشتن وابستگان
یکی از مهمترین موضوعاتی که در قراردادهای اجاره باید مورد توافق طرفین قرار گیرد، شرایط برداشتن وابستگان است. وابستگان، افرادی هستند که با مستاجر، رابطه خویشاوندی یا سببی دارند.
در قراردادهای اجاره، معمولاً یکی از طرفین، حق برداشتن وابستگان خود را دارد. این حق، معمولاً به مستاجر داده میشود.
در صورتی که مستاجر، قصد برداشتن وابستگان خود را داشته باشد، باید شرایط زیر را رعایت کند:
- اجازه موجر: مستاجر، باید قبل از برداشتن وابستگان خود، از موجر اجازه بگیرد.
- پرداخت هزینههای اضافی: مستاجر، باید هزینههای اضافی ناشی از برداشتن وابستگان خود را، مانند افزایش مصرف آب، برق و گاز، به موجر پرداخت کند.
در صورتی که مستاجر، بدون اجازه موجر، وابستگان خود را برداشته باشد، موجر میتواند از مستاجر، اجرتالمثل استفاده وابستگان را مطالبه کند.
- در صورتی که وابستگان مستاجر، در عین مستاجره سکونت داشته باشند، باید در قرارداد اجاره، به صورت صریح ذکر شوند.
- در صورتی که وابستگان مستاجر، پس از امضای قرارداد اجاره، به عین مستاجره اضافه شوند، باید قبل از ورود به عین مستاجره، از موجر اجازه بگیرند.
شرایط برداشتن وابستگان در قانون
در قانون، شرایط خاصی برای برداشتن وابستگان در قراردادهای اجاره ذکر نشده است. با این حال، مطابق با رویه قضایی، شرایط زیر برای برداشتن وابستگان در نظر گرفته میشود:
- اجازه موجر: مستاجر، باید قبل از برداشتن وابستگان خود، از موجر اجازه بگیرد.
- پرداخت هزینههای اضافی: مستاجر، باید هزینههای اضافی ناشی از برداشتن وابستگان خود را، مانند افزایش مصرف آب، برق و گاز، به موجر پرداخت کند.
در صورتی که مستاجر، بدون اجازه موجر، وابستگان خود را برداشته باشد، موجر میتواند از مستاجر، اجرتالمثل استفاده وابستگان را مطالبه کند.
8.تعمیرات و نگهداری:
تعمیرات و نگهداری، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در قراردادهای اجاره باید مورد توافق طرفین قرار گیرد. تعمیرات، به اقداماتی گفته میشود که برای رفع نقص یا خرابی در عین مستاجره انجام میشود. نگهداری، به اقداماتی گفته میشود که برای جلوگیری از بروز نقص یا خرابی در عین مستاجره انجام میشود.
انواع تعمیرات
تعمیرات، به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- تعمیرات اساسی: تعمیرات اساسی، تعمیراتی است که برای حفظ عین مستاجره ضروری است و هزینه آن، معمولاً زیاد است.
- تعمیرات جزئی: تعمیرات جزئی، تعمیراتی است که برای حفظ ظاهر و کارایی عین مستاجره ضروری است و هزینه آن، معمولاً کم است.
مسئولیت تعمیرات
مسئولیت تعمیرات در قراردادهای اجاره، معمولاً به یکی از طرفین قرارداد، محول میشود. در صورتی که مسئولیت تعمیرات به یکی از طرفین قرارداد محول نشده باشد، طبق قانون، مسئولیت تعمیرات اساسی به عهده موجر و مسئولیت تعمیرات جزئی به عهده مستاجر است.
تعمیرات اساسی
تعمیرات اساسی، معمولاً به عهده موجر است. موجر، متعهد است که در طول مدت اجاره، عین مستاجره را در وضعیت سالم و قابل استفاده نگه دارد. در صورتی که موجر، از انجام تعمیرات اساسی خودداری کند، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست انجام تعمیرات را کند.
تعمیرات جزئی
تعمیرات جزئی، معمولاً به عهده مستاجر است. مستاجر، متعهد است که از عین مستاجره به صورت درست استفاده کند و به آن خسارت وارد نکند. در صورتی که مستاجر، به عین مستاجره خسارت وارد کند، باید آن را جبران کند.
نکات مهم در تعمیرات و نگهداری
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص تعمیرات و نگهداری توجه شود:
- انواع تعمیرات باید به صورت واضح در قرارداد ذکر شود.
- مسئولیت انجام تعمیرات باید به صورت واضح در قرارداد مشخص شود.
- در صورتی که مسئولیت انجام تعمیرات به یکی از طرفین قرارداد محول نشده باشد، باید در قرارداد ذکر شود که مسئولیت انجام تعمیرات اساسی به عهده موجر و مسئولیت انجام تعمیرات جزئی به عهده مستاجر است.
9.افزایش قیمت اجاره توسط مالک:
افزایش قیمت اجاره توسط مالک، یکی از موضوعاتی است که در قراردادهای اجاره، معمولاً مورد بحث قرار میگیرد.
شرایط افزایش قیمت اجاره
در قانون، شرایط خاصی برای افزایش قیمت اجاره توسط مالک ذکر نشده است. با این حال، مطابق با رویه قضایی، شرایط زیر برای افزایش قیمت اجاره در نظر گرفته میشود:
- توافق طرفین: بهترین راه برای افزایش قیمت اجاره، توافق طرفین است. در صورتی که طرفین، بر میزان افزایش قیمت اجاره، توافق کنند، میتوانند آن را در قرارداد اجاره ذکر کنند.
- تعیین سقف افزایش قیمت اجاره: در برخی موارد، دولت، سقف افزایش قیمت اجاره را تعیین میکند. در صورتی که دولت، سقف افزایش قیمت اجاره را تعیین کرده باشد، مالک، نمیتواند بیش از آن میزان، قیمت اجاره را افزایش دهد.
- افزایش قیمت اجاره به دلیل افزایش هزینههای نگهداری: در صورتی که هزینههای نگهداری عین مستاجره، افزایش یافته باشد، مالک میتواند قیمت اجاره را متناسب با آن افزایش دهد.
افزایش قیمت اجاره بدون توافق طرفین
در صورتی که طرفین، بر میزان افزایش قیمت اجاره، توافق نکنند، مالک نمیتواند به صورت یکطرفه، قیمت اجاره را افزایش دهد. در این صورت، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست جلوگیری از افزایش قیمت اجاره را کند.
نکات مهم در افزایش قیمت اجاره
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص افزایش قیمت اجاره توجه شود:
- در صورتی که طرفین، بر میزان افزایش قیمت اجاره، توافق کرده باشند، باید آن را در قرارداد اجاره ذکر کنند.
- در صورتی که دولت، سقف افزایش قیمت اجاره را تعیین کرده باشد، مالک، نمیتواند بیش از آن میزان، قیمت اجاره را افزایش دهد.
- در صورتی که هزینههای نگهداری عین مستاجره، افزایش یافته باشد، مالک میتواند قیمت اجاره را متناسب با آن افزایش دهد.
افزایش قیمت اجاره در سال 1403
در سال 1403، دولت، سقف افزایش قیمت اجاره در تهران را 25 درصد و در سایر کلانشهرها را 20 درصد تعیین کرد. این سقف افزایش قیمت، برای قراردادهای اجارهای اعمال میشود که در تاریخ 1403/01/01 یا بعد از آن، منعقد شده یا تمدید شده باشند.
در صورتی که موجر، بیش از سقف تعیینشده توسط دولت، قیمت اجاره را افزایش دهد، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست جلوگیری از افزایش قیمت اجاره را کند.
مقررات مهم قراردادهای اجاره شرایط لازم برای برداشتن وابستگان را ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حیطه وابستگان: قرارداد اجاره ممکن است مشخص کند که چه کسانی میتوانند به عنوان وابستگان مستاجر در واحد مورد اجاره زندگی کنند. این میتواند افرادی مانند همسر، فرزندان یا سایر اعضای خانواده باشند.
- موافقت مالک: در برخی موارد، قرارداد اجاره میتواند نیاز به موافقت مالک برای برداشتن وابستگان داشته باشد. این موافقت معمولاً در قرارداد ذکر میشود و شرایط و محدودیتهایی ممکن است برای برداشتن وابستگان توسط مستاجر تعیین شود.
- توافق در قرارداد: شرایط برداشت وابستگان معمولاً در قرارداد اجاره درج میشود. این شرایط ممکن است شامل اجازه مستاجر برای برداشتن وابستگان در طول دوره اجاره، تعداد افراد مجاز برای زندگی در واحد، و تعیین قوانین و مقررات استفاده وابستگان از واحد شود.
- محدودیتها و قوانین محلی: مقررات قانونی و محدودیتهای محلی نیز ممکن است بر تعداد و نوع وابستگانی که میتوانند در واحد اجاره شده زندگی کنند، تأثیرگذار باشند. برخی جوامع محلی ممکن است مقررات خاصی برای برداشتن وابستگان داشته باشند که باید رعایت شود.
همواره توصیه میشود که موردبهمورد و درصورت لزوم با دانش حقوقی مناسب، شرایط برداشت وابستگان در قرارداد اجاره را مورد بررسی دقیق قرار داد و از ابهامات ممکن جلوگیری کنید.
10.حق برخورداری مستاجر از خدمات مشترک:
یکی از مهمترین حقوق مستاجر، حق برخورداری از خدمات مشترک است. خدمات مشترک، خدماتی هستند که برای استفاده مشترک ساکنان یک ساختمان یا مجتمع مسکونی، تأمین میشود. این خدمات، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آب
- برق
- گاز
- فاضلاب
- سرویس آسانسور
- سرویس پارکینگ
- سرویس نگهبانی
- سرویس نظافت
مسئولیت تأمین خدمات مشترک
مسئولیت تأمین خدمات مشترک، معمولاً به عهده موجر است. موجر، متعهد است که در طول مدت اجاره، خدمات مشترک را به مستاجر ارائه دهد. در صورتی که موجر، از تأمین خدمات مشترک خودداری کند، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست تأمین خدمات مشترک را کند.
حق برخورداری مستاجر از خدمات مشترک در صورت عدم ذکر در قرارداد
در صورتی که در قرارداد اجاره، حق برخورداری مستاجر از خدمات مشترک ذکر نشده باشد، مستاجر، همچنان حق برخورداری از این خدمات را دارد. در این صورت، موجر، متعهد است که خدمات مشترک را به مستاجر ارائه دهد.
نکات مهم در حق برخورداری مستاجر از خدمات مشترک
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص حق برخورداری مستاجر از خدمات مشترک توجه شود:
- در صورتی که خدمات مشترک در قرارداد اجاره ذکر شده باشد، باید مشخص شود که کدام خدمات مشترک شامل قرارداد میشود.
- در صورتی که خدمات مشترک در قرارداد اجاره ذکر نشده باشد، مستاجر، همچنان حق برخورداری از این خدمات را دارد.
11.قوانین پارکینگ و استفاده از فضای مشترک:
پارکینگ و فضای مشترک، از جمله موضوعات مهمی است که در قراردادهای اجاره باید مورد توافق طرفین قرار گیرد.
پارکینگ
در صورتی که در قرارداد اجاره، حق استفاده از پارکینگ به مستاجر داده شده باشد، مستاجر، حق استفاده از آن را در طول مدت اجاره دارد. در صورتی که موجر، مانع استفاده مستاجر از پارکینگ شود، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست رفع ممانعت را کند.
حق استفاده از پارکینگ در صورت عدم ذکر در قرارداد
در صورتی که در قرارداد اجاره، حق استفاده از پارکینگ به مستاجر داده نشده باشد، مستاجر، حق استفاده از آن را ندارد. در این صورت، موجر، میتواند پارکینگ را به شخص دیگری اجاره دهد.
استفاده از فضای مشترک
فضای مشترک، فضایی است که برای استفاده مشترک ساکنان یک ساختمان یا مجتمع مسکونی، اختصاص داده شده است. این فضا، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- راهروها
- پلهها
- آسانسور
- حیاط
- پارکینگ
حق استفاده از فضای مشترک
مستاجر، حق استفاده از فضای مشترک را در طول مدت اجاره دارد. در صورتی که موجر، مانع استفاده مستاجر از فضای مشترک شود، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست رفع ممانعت را کند.
مسئولیت نگهداری از فضای مشترک
مسئولیت نگهداری از فضای مشترک، معمولاً به عهده موجر است. موجر، متعهد است که فضای مشترک را در طول مدت اجاره، در وضعیت سالم و قابل استفاده نگه دارد. در صورتی که موجر، از نگهداری فضای مشترک خودداری کند، مستاجر میتواند از دادگاه، درخواست رفع نقص را کند.
نکات مهم در قوانین پارکینگ و استفاده از فضای مشترک
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص قوانین پارکینگ و استفاده از فضای مشترک توجه شود:
- در صورتی که حق استفاده از پارکینگ در قرارداد اجاره ذکر شده باشد، باید مشخص شود که کدام پارکینگ شامل قرارداد میشود.
- در صورتی که حق استفاده از فضای مشترک در قرارداد اجاره ذکر شده باشد، باید مشخص شود که کدام فضای مشترک شامل قرارداد میشود.
- در صورتی که حق استفاده از پارکینگ یا فضای مشترک در قرارداد اجاره ذکر نشده باشد، مستاجر، حق استفاده از آن را ندارد.
- مسئولیت نگهداری از پارکینگ و فضای مشترک، معمولاً به عهده موجر است.
12.استفاده غیر قانونی از ملک:
یکی از مهمترین تعهدات مستاجر، استفاده قانونی از ملک است. مستاجر، حق ندارد از ملک به صورت غیر قانونی استفاده کند. استفاده غیر قانونی از ملک، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهای غیرقانونی، مانند تولید مواد مخدر یا قاچاق کالا.
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهایی که باعث مزاحمت برای سایر ساکنان شود، مانند ایجاد آلودگی صوتی یا دود.
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهایی که باعث آسیب به ملک شود، مانند تخریب یا تغییر کاربری.
عواقب استفاده غیر قانونی از ملک
در صورتی که مستاجر، از ملک به صورت غیر قانونی استفاده کند، موجر میتواند از دادگاه، درخواست فسخ قرارداد اجاره را کند. همچنین، موجر میتواند از مستاجر، خسارت مطالبه کند.
نکات مهم در خصوص استفاده غیر قانونی از ملک
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص استفاده غیر قانونی از ملک توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که استفاده از ملک برای چه منظوری مجاز است.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت استفاده غیر قانونی از ملک، چه عواقبی برای مستاجر در نظر گرفته میشود.
استفاده غیر قانونی از ملک
یکی از مهمترین تعهدات مستاجر، استفاده قانونی از ملک است. مستاجر، حق ندارد از ملک به صورت غیر قانونی استفاده کند. استفاده غیر قانونی از ملک، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهای غیرقانونی، مانند تولید مواد مخدر یا قاچاق کالا.
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهایی که باعث مزاحمت برای سایر ساکنان شود، مانند ایجاد آلودگی صوتی یا دود.
- استفاده از ملک برای انجام فعالیتهایی که باعث آسیب به ملک شود، مانند تخریب یا تغییر کاربری.
13.مسئولیتهای حقوقی ناشی از مستأجر:
مستأجر، در برابر موجر، دارای تعهداتی است که در صورت عدم انجام آنها، مسئول جبران خسارت خواهد بود. این تعهدات، عبارتند از:
- پرداخت اجاره بها
- استفاده قانونی از ملک
- انجام تعمیرات جزئی
- بازگرداندن ملک به موجر در پایان مدت اجاره
پرداخت اجاره بها
پرداخت اجاره بها، یکی از مهمترین تعهدات مستاجر است. مستاجر، متعهد است که در موعد مقرر، اجاره بها را به موجر پرداخت کند. در صورتی که مستاجر، از پرداخت اجاره بها خودداری کند، موجر میتواند از دادگاه، درخواست تخلیه ملک را کند.
استفاده قانونی از ملک
استفاده قانونی از ملک، یکی دیگر از مهمترین تعهدات مستاجر است. مستاجر، حق ندارد از ملک به صورت غیر قانونی استفاده کند. در صورتی که مستاجر، از ملک به صورت غیر قانونی استفاده کند، موجر میتواند از دادگاه، درخواست فسخ قرارداد اجاره را کند. همچنین، موجر میتواند از مستاجر، خسارت مطالبه کند.
انجام تعمیرات جزئی
انجام تعمیرات جزئی، یکی دیگر از تعهدات مستاجر است. تعمیرات جزئی، تعمیراتی است که برای حفظ ظاهر و کارایی ملک ضروری است و هزینه آن، معمولاً کم است. در صورتی که مستاجر، از انجام تعمیرات جزئی خودداری کند، موجر میتواند از مستاجر، درخواست انجام تعمیرات را کند. همچنین، موجر میتواند از مستاجر، خسارت مطالبه کند.
بازگرداندن ملک به موجر در پایان مدت اجاره
بازگرداندن ملک به موجر در پایان مدت اجاره، یکی دیگر از تعهدات مستاجر است. مستاجر، متعهد است که در پایان مدت اجاره، ملک را به موجر بازگرداند. در صورتی که مستاجر، ملک را در پایان مدت اجاره به موجر بازنگرداند، موجر میتواند از دادگاه، درخواست تخلیه ملک را کند. همچنین، موجر میتواند از مستاجر، اجرتالمثل استفاده از ملک را مطالبه کند.
نکات مهم در خصوص مسئولیتهای حقوقی ناشی از مستأجر
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص مسئولیتهای حقوقی ناشی از مستأجر توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید میزان اجاره بها و نحوه پرداخت آن مشخص شود.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که استفاده از ملک برای چه منظوری مجاز است.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت استفاده غیر قانونی از ملک، چه عواقبی برای مستاجر در نظر گرفته میشود.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت عدم انجام تعمیرات جزئی توسط مستاجر، چه اقداماتی توسط موجر انجام خواهد شد.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت عدم بازگرداندن ملک توسط مستاجر در پایان مدت اجاره، چه اقداماتی توسط موجر انجام خواهد شد.
14.قوانین خروج از ملک:
قوانین خروج از ملک
یکی از مهمترین موضوعاتی که در قراردادهای اجاره باید مورد توجه قرار گیرد، قوانین خروج از ملک است. این قوانین، مشخص میکند که در چه شرایطی مستاجر میتواند از ملک خارج شود و چه اقداماتی باید انجام دهد.
شرایط خروج از ملک
مستاجر، میتواند در شرایط زیر از ملک خارج شود:
- پایان مدت اجاره
- توافق با موجر
- فسخ قرارداد اجاره توسط دادگاه
پایان مدت اجاره
در صورتی که مدت اجاره مشخص شده باشد، مستاجر، متعهد است که در پایان مدت اجاره، ملک را به موجر بازگرداند. در صورتی که مستاجر، در پایان مدت اجاره، ملک را به موجر بازنگرداند، موجر میتواند از دادگاه، درخواست تخلیه ملک را کند. همچنین، موجر میتواند از مستاجر، اجرتالمثل استفاده از ملک را مطالبه کند.
توافق با موجر
مستاجر و موجر، میتوانند در هر زمان، با توافق یکدیگر، قرارداد اجاره را فسخ کنند. در صورتی که مستاجر و موجر، بر فسخ قرارداد اجاره توافق کنند، باید مراتب را کتباً به یکدیگر اطلاع دهند.
فسخ قرارداد اجاره توسط دادگاه
در صورتی که موجر یا مستاجر، به تعهدات خود در قرارداد اجاره عمل نکند، طرف دیگر قرارداد، میتواند از دادگاه، درخواست فسخ قرارداد اجاره را کند. در صورتی که دادگاه، درخواست فسخ قرارداد اجاره را قبول کند، قرارداد اجاره فسخ میشود و مستاجر باید ملک را به موجر بازگرداند.
اقدامات لازم برای خروج از ملک
در صورتی که مستاجر، قصد خروج از ملک را داشته باشد، باید اقدامات زیر را انجام دهد:
- اطلاع دادن به موجر
- پرداخت اجاره بها تا پایان مدت اجاره
- بازگرداندن ملک به موجر
اطلاع دادن به موجر
مستاجر، باید مراتب خروج خود از ملک را کتباً به موجر اطلاع دهد. این اطلاعیه، باید حاوی تاریخ خروج مستاجر از ملک باشد.
پرداخت اجاره بها تا پایان مدت اجاره
در صورتی که مدت اجاره مشخص شده باشد، مستاجر، متعهد است که تا پایان مدت اجاره، اجاره بها را به موجر پرداخت کند.
بازگرداندن ملک به موجر
مستاجر، باید ملک را در پایان مدت اجاره یا در تاریخ مقرر در قرارداد اجاره، به موجر بازگرداند. ملک باید در وضعیتی که در زمان تحویل به مستاجر بوده است، به موجر بازگردانده شود. در صورتی که مستاجر، ملک را در وضعیت مناسبی به موجر بازنگرداند، موجر میتواند از مستاجر، خسارت مطالبه کند.
نکات مهم در خصوص قوانین خروج از ملک
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص قوانین خروج از ملک توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مدت اجاره مشخص شود.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت توافق بر فسخ قرارداد اجاره، چه اقداماتی باید انجام شود.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که در صورت فسخ قرارداد اجاره توسط دادگاه، چه اقداماتی باید انجام شود.
15.خرابکاری و آسیبهای واقعی و متجاوز:
خرابکاری و آسیبهای واقعی و متجاوز، دو نوع آسیبی هستند که میتوانند به ملک اجاره داده شده وارد شوند. خرابکاری، آسیبی است که عمداً توسط مستاجر یا مستاجران او وارد میشود. آسیب واقعی، آسیبی است که به دلیل استفاده عادی از ملک وارد میشود. آسیب متجاوز، آسیبی است که به دلیل استفاده نادرست از ملک وارد میشود.
خرابکاری
خرابکاری، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در قراردادهای اجاره باید مورد توجه قرار گیرد. خرابکاری، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تخریب دیوارها، سقف، یا کف
- شکستن پنجرهها یا درها
- خرابی لوازم و تجهیزات
در صورتی که موجر بتواند ثابت کند که آسیب وارد شده به ملک، ناشی از خرابکاری مستاجر یا مستاجران او بوده است، میتواند از مستاجر، جبران خسارت را مطالبه کند.
آسیب واقعی
آسیب واقعی، آسیبی است که به دلیل استفاده عادی از ملک وارد میشود. در صورتی که موجر بتواند ثابت کند که آسیب وارد شده به ملک، ناشی از استفاده عادی مستاجر بوده است، نمیتواند از مستاجر، جبران خسارت را مطالبه کند.
آسیب متجاوز
آسیب متجاوز، آسیبی است که به دلیل استفاده نادرست از ملک وارد میشود. در صورتی که موجر بتواند ثابت کند که آسیب وارد شده به ملک، ناشی از استفاده نادرست مستاجر بوده است، میتواند از مستاجر، جبران خسارت را مطالبه کند.
نکات مهم در خصوص خرابکاری، آسیبهای واقعی و متجاوز
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص خرابکاری، آسیبهای واقعی و متجاوز توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که چه اقداماتی در صورت خرابکاری توسط مستاجر انجام خواهد شد.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که چه اقداماتی در صورت آسیب واقعی یا متجاوز توسط مستاجر انجام خواهد شد.
16.حقوق مالک برای بازدید و نظارت:
مالک ملک اجاره داده شده، حق دارد که ملک را در طول مدت اجاره، به صورت دورهای بازدید کند. این بازدید، معمولاً برای بررسی وضعیت ملک و اطمینان از اینکه مستاجر، به تعهدات خود در قرارداد اجاره عمل میکند، انجام میشود.
شرایط بازدید مالک
مالک، باید قبل از بازدید از ملک، به مستاجر اطلاع دهد. این اطلاعیه، باید حاوی تاریخ و ساعت بازدید باشد.
مالک، باید در حین بازدید از ملک، با رعایت حریم خصوصی مستاجر، رفتار کند.
مالک، نباید در حین بازدید از ملک، بدون اجازه مستاجر، هیچ تغییری در ملک ایجاد کند.
نکات مهم در خصوص حقوق مالک برای بازدید و نظارت
در قراردادهای اجاره، باید به نکات زیر در خصوص حقوق مالک برای بازدید و نظارت توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که مالک، چه زمانی میتواند از ملک بازدید کند.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که مالک، در حین بازدید از ملک، چه اقداماتی میتواند انجام دهد.
17.مسئولیت تعیین تأسیسات ضروری:
18.بررسی حقوقی ملک از طرف مستأجر:
یکی از مهمترین اقداماتی که مستأجر باید قبل از امضای قرارداد اجاره انجام دهد، بررسی حقوقی ملک است. این بررسی، باید شامل موارد زیر باشد:
- بررسی وضعیت مالکیت ملک
- بررسی وضعیت حقوقی ملک
- بررسی وضعیت قرارداد اجاره
بررسی وضعیت مالکیت ملک
مستأجر باید قبل از امضای قرارداد اجاره، مطمئن شود که ملک، دارای سند مالکیت معتبر است و به نام مالک فعلی است. در صورتی که ملک، دارای سند مالکیت نباشد یا به نام مالک فعلی نباشد، مستأجر، ممکن است در آینده با مشکلات حقوقی مواجه شود.
بررسی وضعیت حقوقی ملک
مستأجر باید قبل از امضای قرارداد اجاره، از وضعیت حقوقی ملک، آگاه باشد. این وضعیت، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- وجود یا عدم وجود رهن ملک
- وجود یا عدم وجود اختلافات حقوقی بر سر ملک
در صورتی که ملک، در رهن بانک یا شخص دیگری باشد، مستأجر، باید تعهدات خود را نسبت به راهن، انجام دهد. همچنین، در صورتی که ملک، دارای اختلافات حقوقی باشد، مستأجر، ممکن است در آینده با مشکلات حقوقی مواجه شود.
بررسی وضعیت قرارداد اجاره
مستأجر باید قبل از امضای قرارداد اجاره، از وضعیت قرارداد اجاره، آگاه باشد. این وضعیت، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مدت اجاره
- مبلغ اجاره بها
- تعهدات مستأجر
- تعهدات موجر
مستأجر باید اطمینان حاصل کند که شرایط قرارداد اجاره، با نیازها و خواستههای او مطابقت دارد.
نکات مهم در خصوص بررسی حقوقی ملک از طرف مستأجر
در بررسی حقوقی ملک از طرف مستأجر، باید به نکات زیر توجه شود:
- مستأجر باید از یک وکیل یا مشاور حقوقی کمک بگیرد.
- مستأجر باید مدارک مربوط به ملک را بررسی کند.
- مستأجر باید از وضعیت ملک، آگاه باشد.
19.پذیرش و تخلیه از ملک:
پذیرش و تخلیه از ملک، دو رویداد مهم در قراردادهای اجاره هستند. پذیرش ملک، به معنای آن است که مستأجر، ملک را در وضعیت مناسبی تحویل میگیرد. تخلیه ملک، به معنای آن است که مستأجر، ملک را در پایان مدت اجاره یا در تاریخ مقرر در قرارداد اجاره، به موجر بازمیگرداند.
پذیرش ملک
در هنگام تحویل ملک به مستأجر، موجر باید ملک را در وضعیت مناسبی تحویل دهد. این وضعیت، باید شامل موارد زیر باشد:
- ملک باید عاری از هرگونه عیب و نقص باشد.
- ملک باید در وضعیتی باشد که بتوان از آن به طور عادی استفاده کرد.
در صورتی که ملک در وضعیت مناسبی تحویل داده نشود، مستأجر میتواند از موجر، درخواست رفع نقص را کند. همچنین، مستأجر میتواند از دادگاه، درخواست تخلیه ملک را کند.
تخلیه ملک
در پایان مدت اجاره یا در تاریخ مقرر در قرارداد اجاره، مستأجر، موظف است که ملک را به موجر بازگرداند. ملک باید در وضعیتی که در زمان تحویل به مستأجر بوده است، به موجر بازگردانده شود. در صورتی که مستأجر، ملک را در وضعیت مناسبی به موجر بازنگرداند، موجر میتواند از مستأجر، خسارت مطالبه کند.
نکات مهم در خصوص پذیرش و تخلیه از ملک
در خصوص پذیرش و تخلیه از ملک، باید به نکات زیر توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که ملک در چه وضعیتی به مستأجر تحویل داده میشود.
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که مستأجر، موظف است که ملک را در چه وضعیتی به موجر بازگرداند.
20.قوانین مربوط به تغییرات داخلی و جابجایی:
قوانین مربوط به تغییرات داخلی و جابجایی در قراردادهای اجاره، به دو دسته تقسیم میشوند:
- قوانین مربوط به تغییرات داخلی
- قوانین مربوط به جابجایی
قوانین مربوط به تغییرات داخلی
تغییرات داخلی، تغییراتی هستند که در فضای داخلی ملک، ایجاد میشوند. این تغییرات، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر رنگ دیوارها
- تغییر کفپوش
- تغییر دکوراسیون
قوانین مربوط به تغییرات داخلی در قراردادهای اجاره
در قراردادهای اجاره، معمولاً مقرراتی در خصوص تغییرات داخلی، وجود دارد. این مقررات، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اجازه یا عدم اجازه موجر برای انجام تغییرات داخلی
- شرایط انجام تغییرات داخلی
- حق موجر برای جبران خسارت
اجازه یا عدم اجازه موجر برای انجام تغییرات داخلی
در قراردادهای اجاره، معمولاً موجر، حق دارد که در مورد انجام تغییرات داخلی، تصمیمگیری کند. در صورتی که موجر، موافق انجام تغییرات داخلی نباشد، مستأجر، نمیتواند بدون اجازه موجر، تغییرات داخلی ایجاد کند.
شرایط انجام تغییرات داخلی
در صورتی که موجر، موافق انجام تغییرات داخلی باشد، ممکن است شرایطی را برای انجام این تغییرات، تعیین کند. این شرایط، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رعایت اصول فنی و ایمنی
- عدم ایجاد خسارت به ملک
- بازگرداندن ملک به وضعیت اولیه در پایان مدت اجاره
حق موجر برای جبران خسارت
در صورتی که مستأجر، بدون اجازه موجر، تغییرات داخلی ایجاد کند و این تغییرات باعث خسارت به ملک شود، موجر، میتواند از مستأجر، جبران خسارت را مطالبه کند.
قوانین مربوط به جابجایی
جابجایی، به معنای انتقال ملک از یک مستأجر به مستأجر دیگر است.
قوانین مربوط به جابجایی در قراردادهای اجاره
در قراردادهای اجاره، معمولاً مقرراتی در خصوص جابجایی، وجود دارد. این مقررات، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اجازه یا عدم اجازه موجر برای جابجایی
- شرایط جابجایی
- حق موجر برای دریافت ودیعه از مستأجر جدید
اجازه یا عدم اجازه موجر برای جابجایی
در قراردادهای اجاره، معمولاً موجر، حق دارد که در مورد انجام جابجایی، تصمیمگیری کند. در صورتی که موجر، موافق جابجایی نباشد، مستأجر، نمیتواند بدون اجازه موجر، ملک را به مستأجر دیگری منتقل کند.
شرایط جابجایی
در صورتی که موجر، موافق جابجایی باشد، ممکن است شرایطی را برای انجام این کار، تعیین کند. این شرایط، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رضایت مستأجر قبلی
- پرداخت ودیعه توسط مستأجر جدید
- رعایت شرایط قرارداد اجاره
حق موجر برای دریافت ودیعه از مستأجر جدید
در صورتی که موجر، موافق جابجایی باشد، ممکن است از مستأجر جدید، ودیعه دریافت کند. مبلغ ودیعه، معمولاً معادل مبلغ ودیعهای است که از مستأجر قبلی دریافت شده است.
نکات مهم در خصوص قوانین مربوط به تغییرات داخلی و جابجایی
در خصوص قوانین مربوط به تغییرات داخلی و جابجایی، باید به نکات زیر توجه شود:
- در قرارداد اجاره، باید مشخص شود که موجر، موافق انجام تغییرات داخلی و جابجایی است یا خیر.
- در صورتی که موجر، موافق انجام تغییرات داخلی و جابجایی باشد، باید شرایط انجام این کار، در قرارداد اجاره، مشخص شود.
21.عوارض و کارکردها:
مقررات مهم قراردادهای اجاره، مقرراتی هستند که بر روابط بین موجر و مستأجر تأثیر میگذارند. این مقررات، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مدت اجاره
- مبلغ اجاره بها
- تعهدات مستأجر
- تعهدات موجر
- خرابکاری و آسیبهای واقعی و متجاوز
- حقوق مالک برای بازدید و نظارت
- مسئولیت تعیین تأسیسات ضروری
- بررسی حقوقی ملک از طرف مستأجر
- پذیرش و تخلیه از ملک
- قوانین مربوط به تغییرات داخلی و جابجایی
رعایت این مقررات، از بروز اختلافات بین موجر و مستأجر جلوگیری میکند و به ایجاد یک رابطه سالم بین این دو طرف کمک میکند.
عوارض عدم رعایت مقررات مهم قراردادهای اجاره
عدم رعایت مقررات مهم قراردادهای اجاره، میتواند عوارض مختلفی را برای موجر و مستأجر داشته باشد. این عوارض، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تخریب رابطه بین موجر و مستأجر
- افزایش احتمال بروز اختلافات بین موجر و مستأجر
- افزایش هزینههای قانونی برای موجر و مستأجر
کارکردهای مقررات مهم قراردادهای اجاره
مقررات مهم قراردادهای اجاره، کارکردهای مختلفی دارند. این کارکردها، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- جلوگیری از بروز اختلافات بین موجر و مستأجر
- ایجاد یک رابطه سالم بین موجر و مستأجر
- حمایت از حقوق موجر و مستأجر
22.تعیین پیشنویس و امانت:
پیشنویس، سندی است که حاوی شرایط قرارداد اجاره است. این سند، معمولاً توسط یکی از طرفین قرارداد، تهیه میشود و سپس، توسط طرف دیگر قرارداد، بررسی و اصلاح میشود.
امانت، مبلغی است که توسط مستأجر، به موجر، پرداخت میشود. این مبلغ، معمولاً به عنوان تضمین انجام تعهدات مستأجر، در نظر گرفته میشود.
تعیین پیشنویس و امانت، از جمله مقررات مهم قراردادهای اجاره هستند. این مقررات، کارکردهای مختلفی دارند.
کارکردهای تعیین پیشنویس و امانت
- جلوگیری از بروز اختلافات
تعیین پیشنویس، از بروز اختلافات بین موجر و مستأجر، در مورد شرایط قرارداد اجاره، جلوگیری میکند. این امر، به این دلیل است که طرفین قرارداد، قبل از امضای قرارداد، فرصت دارند که شرایط قرارداد را بررسی کنند و در صورت لزوم، آنها را اصلاح کنند.
- تضمین انجام تعهدات
امانت، به عنوان تضمین انجام تعهدات مستأجر، در نظر گرفته میشود. این امر، به این دلیل است که در صورتی که مستأجر، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، موجر میتواند از این مبلغ، برای جبران خسارت خود، استفاده کند.
شرایط تعیین پیشنویس و امانت
در قراردادهای اجاره، معمولاً شرایط تعیین پیشنویس و امانت، به شرح زیر است:
- پیشنویس توسط یکی از طرفین قرارداد تهیه میشود و سپس، توسط طرف دیگر قرارداد، بررسی و اصلاح میشود.
- امانت، معمولاً معادل یک یا دو ماه اجاره بها است.
- امانت، در پایان مدت اجاره، به مستأجر، مسترد میشود.
نکات مهم در خصوص تعیین پیشنویس و امانت
در خصوص تعیین پیشنویس و امانت، باید به نکات زیر توجه شود:
- پیشنویس باید به صورت واضح و دقیق، شرایط قرارداد اجاره را مشخص کند.
- مبلغ امانت، باید با توجه به شرایط قرارداد اجاره، تعیین شود.
- شرایط استرداد امانت، باید در قرارداد اجاره، مشخص شود.
23.رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب:
تسویه حساب، به معنای انجام پرداختهای مالی بین موجر و مستأجر است. این پرداختها، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پرداخت اجاره بها
- پرداخت هزینههای مشترک
- پرداخت ودیعه
رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب، از جمله مقررات مهم قراردادهای اجاره هستند. این مقررات، کارکردهای مختلفی دارند.
کارکردهای رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب
- جلوگیری از بروز اختلافات
رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب، از بروز اختلافات بین موجر و مستأجر، در مورد پرداختهای مالی، جلوگیری میکند. این امر، به این دلیل است که طرفین قرارداد، از نحوه تسویه حساب، آگاه هستند و میدانند که چه زمانی باید چه پرداختی را انجام دهند.
- ایجاد شفافیت
رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب، باعث ایجاد شفافیت در روابط بین موجر و مستأجر میشود. این امر، به این دلیل است که طرفین قرارداد، از نحوه تسویه حساب، به صورت مکتوب و مستند، آگاه هستند.
شرایط رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب
در قراردادهای اجاره، معمولاً شرایط رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب، به شرح زیر است:
- نحوه پرداخت اجاره بها
- نحوه پرداخت هزینههای مشترک
- نحوه استرداد ودیعه
نکات مهم در خصوص رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب
در خصوص رعایتی اداری در نحوه تسویه حساب، باید به نکات زیر توجه شود:
- نحوه تسویه حساب، باید به صورت واضح و دقیق، در قرارداد اجاره، مشخص شود.
- تمام پرداختهای مالی، باید مستند شود.
24.تأمین تعهدات:
تأمین تعهدات، یکی از مهمترین مقررات قراردادهای اجاره است. این مقررات، به منظور تضمین انجام تعهدات طرفین قرارداد، در نظر گرفته شده است.
تعهدات موجر
تعهدات موجر، در قراردادهای اجاره، معمولاً شامل موارد زیر است:
- تحویل ملک به مستأجر
- پرداخت هزینههای تعمیر و نگهداری ملک
- پرداخت هزینههای مشترک
تعهدات مستأجر
تعهدات مستأجر، در قراردادهای اجاره، معمولاً شامل موارد زیر است:
- پرداخت اجاره بها
- رعایت مقررات ساختمان
- رعایت مقررات ایمنی
تأمین تعهدات موجر
برای تأمین تعهدات موجر، معمولاً از ودیعه استفاده میشود. ودیعه، مبلغی است که توسط مستأجر، به موجر، پرداخت میشود. این مبلغ، معمولاً به عنوان تضمین انجام تعهدات مستأجر، در نظر گرفته میشود. در صورتی که موجر، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، مستأجر میتواند از این مبلغ، برای جبران خسارت خود، استفاده کند.
تأمین تعهدات مستأجر
برای تأمین تعهدات مستأجر، معمولاً از ضمانت استفاده میشود. ضمانت، به معنای تعهد شخص ثالث، برای انجام تعهدات شخص دیگر است. در قراردادهای اجاره، معمولاً از یکی از اعضای خانواده مستأجر، به عنوان ضامن، استفاده میشود. در صورتی که مستأجر، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، موجر میتواند از ضامن، برای جبران خسارت خود، استفاده کند.
نکات مهم در خصوص تأمین تعهدات
در خصوص تأمین تعهدات، باید به نکات زیر توجه شود:
- مبلغ ودیعه یا ضمانت، باید با توجه به شرایط قرارداد اجاره، تعیین شود.
- شرایط استرداد ودیعه یا ضمانت، باید در قرارداد اجاره، مشخص شود.
25.حقوق قرارداد:
حقوق قرارداد، از جمله مقررات مهم قراردادهای اجاره است. این مقررات، به منظور حمایت از حقوق طرفین قرارداد، در نظر گرفته شده است.
حقوق موجر
حقوق موجر، در قراردادهای اجاره، معمولاً شامل موارد زیر است:
- حق دریافت اجاره بها
- حق استفاده از ملک برای مقاصد قانونی
- حق درخواست تخلیه ملک در صورت عدم پرداخت اجاره بها
حقوق مستأجر
حقوق مستأجر، در قراردادهای اجاره، معمولاً شامل موارد زیر است:
- حق استفاده از ملک برای مقاصد مسکونی
- حق تعمیر و نگهداری ملک در صورت خرابی
- حق درخواست تخلیه ملک در پایان مدت اجاره
حقوق قرارداد، به منظور حمایت از حقوق طرفین قرارداد، در نظر گرفته شده است. این مقررات، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- حق فسخ قرارداد
- حق درخواست خسارت
- حق مراجعه به دادگاه
نکات مهم در خصوص حقوق قرارداد
در خصوص حقوق قرارداد، باید به نکات زیر توجه شود:
- حقوق قرارداد، باید به صورت واضح و دقیق، در قرارداد اجاره، مشخص شود.
- در صورت بروز اختلاف بین موجر و مستأجر، حقوق قرارداد، میتواند به عنوان مبنای تصمیمگیری، مورد استفاده قرار گیرد.
در اینجا، به برخی از نکات مهم در خصوص حقوق قرارداد، اشاره میکنیم:
- حق فسخ قرارداد
در صورتی که یکی از طرفین قرارداد، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، طرف دیگر قرارداد، میتواند قرارداد را فسخ کند.
- حق درخواست خسارت
در صورتی که یکی از طرفین قرارداد، به دیگری خسارت وارد کند، طرف دیگر قرارداد، میتواند از او، درخواست خسارت کند.
- حق مراجعه به دادگاه
در صورتی که بین موجر و مستأجر، اختلافی در خصوص قرارداد اجاره، ایجاد شود، طرفین قرارداد، میتوانند به دادگاه مراجعه کنند. دادگاه، پس از بررسی موضوع، رأی مقتضی را صادر میکند.
رعایت این نکات، باعث میشود که حقوق طرفین قرارداد، در صورت بروز اختلاف، به درستی، مورد حمایت قرار گیرد.
26.مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد:
مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، از جمله مقررات مهم قراردادهای اجاره است. این مقررات، به منظور تعیین مسئولیت طرفین قرارداد، در صورت عدم رعایت تعهدات خود، در نظر گرفته شده است.
مسئولیت موجر
در صورتی که موجر، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، مستأجر، میتواند از او، درخواست خسارت کند. خسارت، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خسارت تأخیر در تحویل ملک
- خسارت ناشی از تعمیرات ملک
- خسارت ناشی از تخلیه ملک
مسئولیت مستأجر
در صورتی که مستأجر، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، موجر، میتواند از او، درخواست خسارت کند. خسارت، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خسارت ناشی از عدم پرداخت اجاره بها
- خسارت ناشی از استفاده غیرمجاز از ملک
- خسارت ناشی از تخریب ملک
مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- فسخ قرارداد
- درخواست خسارت
- مجازات
نکات مهم در خصوص مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد
در خصوص مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، باید به نکات زیر توجه شود:
- مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، باید به صورت واضح و دقیق، در قرارداد اجاره، مشخص شود.
- در صورت بروز اختلاف بین موجر و مستأجر، مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، میتواند به عنوان مبنای تصمیمگیری، مورد استفاده قرار گیرد.
در اینجا، به برخی از نکات مهم در خصوص مسئولیت ناشی از رعایت نکردن قرارداد، اشاره میکنیم:
- فسخ قرارداد
در صورتی که یکی از طرفین قرارداد، از تعهدات خود در قرارداد اجاره، سرپیچی کند، طرف دیگر قرارداد، میتواند قرارداد را فسخ کند.
- درخواست خسارت
در صورتی که یکی از طرفین قرارداد، به دیگری خسارت وارد کند، طرف دیگر قرارداد، میتواند از او، درخواست خسارت کند.
- مجازات
در برخی موارد، عدم رعایت قرارداد اجاره، میتواند منجر به مجازات شود. به عنوان مثال، در صورتی که مستأجر، از ملک اجارهای، برای مقاصد غیرقانونی، استفاده کند، میتواند به مجازات محکوم شود.
رعایت این نکات، باعث میشود که مسئولیت طرفین قرارداد، در صورت بروز اختلاف، به درستی، تعیین شود.
27.تعدیل قوانین و نزاع قرارداد:
تعدیل قوانین و نزاع قرارداد، از جمله مقررات مهم قراردادهای اجاره است. این مقررات، به منظور حل اختلافات بین موجر و مستأجر، در صورت بروز اختلافات، در نظر گرفته شده است.
تعدیل قوانین
در صورتی که بین موجر و مستأجر، اختلافی در خصوص قرارداد اجاره، ایجاد شود، طرفین قرارداد، میتوانند با توافق یکدیگر، قوانین قرارداد را تعدیل کنند. تعدیل قوانین، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر مدت اجاره
- تغییر مبلغ اجاره بها
- تغییر تعهدات موجر یا مستأجر
نزاع قرارداد
در صورتی که بین موجر و مستأجر، اختلافی در خصوص قرارداد اجاره، ایجاد شود و طرفین قرارداد، نتوانند اختلاف خود را با توافق یکدیگر حل کنند، میتوانند به دادگاه مراجعه کنند. دادگاه، پس از بررسی موضوع، رأی مقتضی را صادر میکند.